13. des. 2010

Safranboller




Bollene får en fin gul farge og en deilig smak med safran. Du kan bruke gurkemeie får å få den gule fargen men da går du glipp av safran smaken, og den er goood! Du kan eventuelt tilsette kardemomme sammen med gurkemeie.
Men siden det heter safranboller så bruker vi safran. Denne kan også brukes til å lage lussekatter til Luciadagen.

Hvorfor lussekatter:
13. desember er Luciadagen, og legenden sier at den historiske skikkelsen Lucia fra Siracusa led martyrdøden på Sicilia i Italia. Sangen Santa Lucia er fortsatt populær både der og i Skandinavia. Men lussekattene, eller safransboller, de er nok mest skandinaviske…
Lussi Langnatt var etter gammel tidsregning årets lengste og farligste natt. Man måtte brenne lys natten gjennom, og minst en i huset måtte våke for å holde vettene unna. Men mørkemaktene ville holde seg unna dersom en vakker ung jente i hvite klær og med lys i hendene gikk rundt huset og talte frem et vers om Lussinott lange… Med årene er vel den noe mildere varianten mer vanlig, hvor skole- og barnehagebarn kler seg i hvitt, bærer lys og synger Lucia sangen. Og etterpå koser man seg med Lussekatter i vintermørket…


Safranboller
  50 g gjær
100  g smør
5 dl melk
250 g kesam
1 egg
2 g safran eller 1 1/2 ts gurkemeie
2 dl sukker
1/2 ts salt
ca.17 dl hvetemel

 Pensling: 1 egg

Garnering: rosiner, sjokoladelinser, rørsukker
  • Smelt smøret forsiktig i en kasserolle. Tilsett melken og la det bli lunkent.
  • Smuldre gjæren i en bakebolle.
  • Tilsett smør-melk blandingen og rør om til det blir oppløst.

  • Tilsett safran, kesam, sukker, egg, salt og det meste av melet. Men hold igjen litt av melet, det kan være du ikke trenger alt. 
  • Jobb forsiktig med deigen til den blir smidig. Tilsett eventuelt mer mel hvis det trengs.

  • Dekk til bollen med plast og la den heve i ca. 1 time.
  • Form til som lussekatter eller andre fasonger...
Selma former bollene
  • Legg bollene på en stekeplate med bakepapir. La de heves i ca.40 min. 

  • Når de er ferdig hevet, pensle med egg og pynt med rosiner eller noe annet godt.
  • Stekes på 220 grader i ca.12-15 minutter.
  • Avkjøles på rist.
  • De er best når de er litt varme, men kan fint fryses og varmes opp i ovnen igjen.
Safranboller med sjokolade linser



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...